Investigant sistemes d’impressió

Des de l’assignatura de Porducció Gràfica, conduida per Lluc Massaguer, es realitza una recerca experimental sobre diferents aspectes relacionats amb el procés de producció gràfica.

Aquesta edició, s’ha aprofundit en sistemes d’impressió ja existents però que ja no s’utilitzen, o bé tenen unes característiques que els fan peculiars.

La Cèlia Mateu ha experimentat amb el Gravat Verd amb Tetra Pak i tinta de cafè.

El Gravat Verd consisteix en una tècnica per fer matrius de gravat en relleu que utilitza com a forma impressora el Tetra Pak, que prové de la reutilització d’un material alimentari, pel que no es genera nou residu des de zero sinó que es redefineix el seu ús.

En aquest projecte s’utilitza una tinta a base de marro de cafè i aigua, sense cap component químic que pugui ser tòxic, podent netejar la matriu amb aigua i sabó, sense necessitar dissolvent, completant un procés fàcil i senzill, a més de respectuós amb el medi ambient. Es reutilitza, doncs, un element (el cafè) que, com el Tetra Pak, ja havia tingut la seva utilitat anteriorment.

La Sarah Barbuto ha reproduit un hectògraf, un aparell d’impressió que funcionava amb gelatina. Al ser hidròfila, retenia les tintes de base aquosa.

Ha reproduït text en un tiratge curt i ha combinat la tècnica amb la Gel press, que li ha permès arribar a uns resultats més il·lustratiu.