L’assignatura impartida per Xavier Alamany planteja la concepció de projectes d’identitat corporativa com a fenomen de comunicació, que afecta tots els formats de missatge que emet una empresa o institució. En aquesta edició la demanda ha estat el desenvolupament d’un projecte que generés la identitat local del barri de Montbau a Barcelona, utilitzant les eines de disseny gràfic d’una forma social i no comercial.
Irati Antia
Tenint en compte l’aspecte modular del barri i la importància arquitectònica d’aquesta, Irati crea un joc de peces de construcció per fer una replica en miniatura dels edificis de Montbau. Es tracta d’un joc col·laboratiu entre diferents generacions en el qual poden conèixer el barri amb una altra mirada.
A cada caixa del joc faltarà una peça que un jugador ha amagat en algun lloc del barri singular per a aquesta. Per poder finalitzar el joc els jugadors han de trobar la peça que falta.
El disseny del joc es centra en el valor de l’absència, aquest serà el fil conductor del joc. L’important no és muntar el barri, sinó descobrir on ha amagat l’altre jugador la peça que falta, perquè aquest serà un lloc important per a la persona.
En totes els elements de disseny es vol ensenyar que falta alguna cosa. Per a això s’utilitza el recurs del mirall.
Jose Navarro
A causa de l’arquitectura de naturalesa constructivista del barri que té els seus orígens en l’avantguardisme rus, Jose proposa una Biennal d’art experimental a Montbau, vinculant aquella avantguarda històrica amb les actuals.
Observant el caràcter buit, lliure de contingut de l’arquitectura racionalista apareix un patró modular d’organització, simplificat en una malla de quadres.
Al barri s’exposen volums en forma de L, imitant la forma dels edificis de Montbau. Aquí hi ha informació sobre la utilització del barri per a la biennal esdevenidora, els temps, les galeries, els locals i els espais oberts que es disposin per a l’exposició de les obres d’art.
Mengdi Li
Mengdi utilitza els elements gràfics d’aquest logotip per crear un sistema gràfic i així mantenir el mateix estil en futurs dissenys.
La proposta és aprofitar tantes zones verdes i espais públics del barri Montbau com sigui possible, i així fomentar als residents de Montbau a canviar la gespa per jardins o petits horts.
S’utilitza el concepte original de construcció del barri com una comunitat, basat en la igualtat per a tots els habitants on cadascú rebria una secció igualitària de “terra cultivable” i l’assessorament de professionals del cultiu. D’aquesta manera els habitants del barri poden plantar les seves pròpies fruites o verdures de manera mes natural i aprofitar al màxim les àrees verdes.
L’objectiu és que la gent torni a establir contacte amb la terra com a suport a un nou model social i micro-econòmic del cultiu i enfortir la convivència dels habitants del barri.
Monika Proniewska
Monika fa servir el format de postal per crear les proporcions del logotip. Aquest format clàssic de 10×15 ens dóna la proporció 3×2. Li afegeix les formes geomètriques pròpies de l’arquitectura racionalista de Montbau i que a més simbolitzen la natura que envolta el barri. La tipografia Helvètica és simple i amigable, que transmet la idea de modernitat.
El mòdul va servir per construir l’arquitectura de Montbau. Les formes geomètriques simples s’inspiren en idees de funcionalisme i dibuixos arquitectònics.
Una part molt important de Montbau és la seva verdor. Les àrees verdes creen el seu esperit i identitat. També és part de la idea dels arquitecte.