Amb aquest projecte, de la mà del professor Xavier Alamany, es va plantejar als alumnes del Màster en Disseny Gràfic el repte de crear un disseny focalitzat en la ciutadania per resoldre la problemàtica d’un espai, en aquest cas, el tema d’estudi va ser La Rambla de Barcelona. L’objectiu era investigar sobre un entorne en el que confluixen i conviuen diverses cultures i trobar la forma de comunicació visual adecuada per captar l’atenció del public general però especificament dels barcelonins. Ja que la prioritat d’aquest projecte era que els ciutadans de Barcelona tornen a la Rambla.
Itsaso Diego y Ane Otadui
ESTEN LA RAMBLA
Amb aquest projecte hem volgut fixar la mirada en els veïns, intentant donar-los el protagonisme que d’alguna manera han perdut i reivindicar que a la Rambla segueix vivint gent. D’aquesta idea parteix nostre projecte, amb la premissa que on hi ha vida (pisos, cases) es veu roba estesa (o bicicletes, tauletes, bonbonEs, plantes …) als balcons. D’altra banda, els balcons també són un lloc on la gent aprofita per penjar les seves reivindicacions (banderes de futbol, del barri – com en la barceloneta – estelades, …). El projecte ha volgut reflectir tot això tant el dels cartells com en la intervenció.
Ana Nadal
PUNT DE TROBADA
L’objectiu d’aquest disseny és recordar als barcelonins el per què La Rambla és tan important com a valor històric i social. Mitjançant diverses aplicacions gràfiques s’indica punts clau / emblemàtics de la Rambla que et conviden a tornar a visitar-los per tornar a gaudir de la primera zona de passeig de Barcelona com van fer tantes generacions anteriors.
Hi ha un encreuament de camins que dirigeixen tots cap a La Rambla, creant un punt de trobada / reunió natural de la ciutat, on tot conflueix. Per això, la marca es basa en el concepte de Punt de trobada.
Dacil Sánchez
CINEMA RAMBLA
El nom triat per a aquesta marca és Cinema Rambla, el qual, directament, ens fa pensar en l’objectiu que busca aquest projecte. Utilitzar els atractius moments que es viuen a La Rambla per atraure els ciutadans de Barcelona. A més, com a curiositat, aquest nom té un doble sentit en català, perquè “ma” significa “el meu”, i ajuda a la idea d’apropar o fer teva la Rambla.
L’eslògan triat “cinema contra l’oblit” o en català “cinema contra l’oblit” engloba totes les idees descrites en el projecte, on s’utilitzen escenes de la vida diària per a crear la teva pròpia pel·lícula, com si estiguessis assegut a la butaca del cinema i, el més important, no deixar que aquest espai urbà caigui en l’oblit.
Gala Pont i Jaume Serradelarca
RAMBLAEXPLICA
La Rambla presenta tot un seguit d’oportunitats i valors únics arreu. En aquest sentit, i degut a múltiples factors, aquesta convivència natural entre els seus ciutadans i el que La Rambla representa per ells s’ha deteriorat amb el pas dels anys. L’augment de noves formes de turisme massiu n’és un dels culpables.
Ramblaexplica el que pretén precisament és això. Tornar a dotar de protagonisme i de valor aquest emblemàtic espai que considerem que els seus conciutadans han de recuperar. La multiculturalitat pròpia d’un lloc de pas, que actua com a columna vertebral del centre de Barcelona i que conecta punts tant importants com Plaça Catalunya, el Port de la ciutat o el Teatre del Liceu. En aquest sentit, tot aquest cúmul de característiques generen la necessitat de renéixer com a espai i de cercar una nova posició dins el futur de la ciutat. Ramblaexplica parteix de la revalorització de l’espai a través d’un dels elements més importants: els habitants que hi conviuen.
Marta Romo
RAMBLEJAR
Els valors essencials de la proposta és fer difusió del comerç autòcton de les Rambles. Es farà conservant els diferents establiments comercials emblemàtics, donant-los a conèixer i impulsant la venta als propis veïns que el comerç local de les rambles segueix viu, de manera que entre veïns i comercials del mateix barri es creïi un cert vincle veïnal i per tant es respiri un aire de convivència residencial com a qualsevol barri.
Aquest vincle es pot assosiar al “eslògan/tagline” del projecte. És la conjugació del verb “Ramblejar” en primera persona del present. L’objectiu d’aquest tagline és que tots els ciutadants sentin la Rambla com casa seva, que assimilin i assosiïn que el fet de ramblejar és un acte qüotidià en la seva vida.